A KDFG évek óta aktív résztvevője különböző oktatási célú pályázatoknak. Legutóbb a Nemzeti Tehetség Program pályázatán szerepelt eredményesen. E pályázat révén egy EDBOT robotcsaláddal bővült az iskola informatikai eszköztára. A tehetséges diákok képességük kibontakoztatására önállóan vagy egymással együttműködve tudják használni a robotokat. Ezalatt fejlődnek a logikai és matematikai képességeik, valamint angol nyelvi tudásuk.

Az EDBOT robotcsalád Scratch, JavaScript, Python, C, C++, Perl nyelveken programozható. Az egyes elemek beépített távolságérzékelővel rendelkeznek, így felismerik az útjukba kerülő akadályokat. Bluetooth-on keresztül csatlakozhatnak a szerver PC-hez vagy okostelefonhoz. A családhoz tartozó robotkutya reagál a tanuló hangjára. Irányító „gazdája” szóbeli parancsára ül, sétál, fut és lábhoz igazodik. Felismeri és szükség esetén kikerüli az akadályokat.
A robotkutya érzelmi reakciók emulálására is képes (pl. csóválja a farkát), amivel nagy örömet okoz a különböző fejlettségi szinten levő tanulóknak is.

A tanulók robotokkal folytatott tevékenysége hozzájárul képességeik kibontakoztatásához, az esetleges esélyegyenlőtlenségek mérsékléséhez. Az EDBOT robotcsalád programozása segíti a különböző tehetségű tanulók együttműködését és komplex fejlesztését.

A KDFG-ben az érdeklődő diákok az EDBOT robotcsalád mellett Lego robottal, AlphaPro robottal, 3D nyomtatással is találkozhatnak.

A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban újabb robotok segítik a digitális kultúra tanítását